Skip links

Turizam i ugostiteljstvo

srednja škola

Slastičar/ka – III. stupanj

Stjecanje znanja, vještina i navika koje će omogućiti polazniku da nakon završenog obrazovanja, uz minimalno vrijeme uvođenja u rad, samostalno obavlja poslove i radne zadaće u zanimanju kuhar.

  • pripremiti sve vrste hladnih i toplih jela i slastica
  • prigotoviti jelo:
    • naručiti sirovine, namirnice i poluproizvode
    • preuzeti naručenu robu, skladištiti ju, čuvati od kvarenja
    • ustrojavati rad kuhinje
    • sudjelovati u svim dijelovima tehnološkog postupka prigotavljanja jela
  • primijeniti standarde u obrocima, primjeni zdrave, dijetalne i makrobiotičke prehrane
  • razvijati nacionalnu hrvatsku kuhinju kao i kuhinje drugih zemalja
  • rukovati kuhinjskih strojevima, alatima i posuđem različitih namjena

Nakon završene škole polazniku se pruža mogućnost daljnjeg usavršavanja u struci i nastavak obrazovanja.

Uvjeti za upis u program stjecanja srednje stručne spreme:

  • završena osnovna škola i navršenih 15 godina
  • liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova slastičar/ke
  • sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u  ugostiteljstvu.

Uvjeti za upis u program prekvalifikacije:

  • najmanje 17 godina starosti,
  • završena srednja škola
  • liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova slastičar/ke
  • sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u  ugostiteljstvu.

Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom će se utvrditi:

  • razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
  • razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
  • praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti.

Prije početka izvođenja nastave svaki polaznik dobiva Odluku o razlikovnim ispitima, iz koje je vidljivo koji se predmeti i obrazovni sadržaji priznaju te koji se predmeti i obrazovni sadržaji uključuju u program nastavka obrazovanja odnosno prekvalifikacije.

Kuhar/kuharica – III. stupanj

Stjecanje znanja, vještina i navika koje će omogućiti polazniku da nakon završetka obrazovanja samostalno obavlja poslove tokara. Osim vrhunskih materijalno tehničkih osiguravamo i kadrovske uvjete koji na optimalan način polaznicima prenose sva potrebna znanja i vještine kako bi polaznici nakon završenog programa obrazovanja posjedovali stručnost i praktičnu obučenost za samostalno obavljanje posla. Iznimno smo ponosni na razinu znanja i stručnosti naših polaznika po završetku obrazovnog programa

  • pripremiti sve vrste hladnih i toplih jela i slastica
  • prigotoviti jelo:
    • naručiti sirovine, namirnice i poluproizvode
    • preuzeti naručenu robu, skladištiti ju, čuvati od kvarenja
    • ustrojavati rad kuhinje
    • sudjelovati u svim dijelovima tehnološkog postupka prigotavljanja jela
  • primijeniti standarde u obrocima, primjeni zdrave, dijetalne i makrobiotičke prehrane
  • razvijati nacionalnu hrvatsku kuhinju kao i kuhinje drugih zemalja
  • rukovati kuhinjskih strojevima, alatima i posuđem različitih namjena

Nakon završene škole polazniku se pruža mogućnost daljnjeg usavršavanja u struci i nastavak obrazovanja.

Uvjeti za upis u program stjecanja srednje stručne spreme:

  • završena osnovna škola i navršenih 15 godina
  • liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova kuhara/ice
  • sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u  ugostiteljstvu.

Uvjeti za upis u program prekvalifikacije:

  • najmanje 17 godina starosti,
  • završena srednja škola
  • liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova kuhara/ice
  • sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u  ugostiteljstvu.

Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom će se utvrditi:

  • razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
  • razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
  • praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti.

Prije početka izvođenja nastave svaki polaznik dobiva Odluku o razlikovnim ispitima, iz koje je vidljivo koji se predmeti i obrazovni sadržaji priznaju te koji se predmeti i obrazovni sadržaji uključuju u program nastavka obrazovanja odnosno prekvalifikacije.

Konobar/konobarica – III. stupanj

Stjecanje znanja, vještina i navika koje će omogućiti polazniku da nakon završenog obrazovanja uz minimalno vrijeme uvođenja u rad, samostalno obavlja poslove i radne zadaće u zanimanju konobar/ica.

  • provoditi pripremne radove, održavati sredstva, uređaje i inventar ugostiteljskog posluživanja
  • postaviti stol
  • poslužiti sve vrste jela prema sustavima posluživanja kod nas i u svijetu
  • služiti se evidencijama i dokumentacijom za ponudu jela i pića
  • prihvatiti gosta, primiti narudžbu, poslužiti ga, naplatiti uslugu i ispratiti gosta
  • komunicirati na stranom jeziku s inozemnim gostima
  • primijeniti osnove opće kulture u komunikaciji s domaćim i inozemnim gostima

Nakon završene škole polazniku se pruža mogućnost daljnjeg usavršavanja u struci i nastavak obrazovanja.

Uvjeti za upis u program stjecanja srednje stručne spreme:

  • završena osnovna škola i navršenih 15 godina
  • liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova konobara/ice.
  • sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u  ugostiteljstvu

Uvjeti za upis u program prekvalifikacije:

  • najmanje 17 godina starosti,
  • završena srednja škola
  • liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova konobara/ice.
  • sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u  ugostiteljstvu

Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom će se utvrditi:

  • razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
  • razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
  • praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti.

Prije početka izvođenja nastave svaki polaznik dobiva Odluku o razlikovnim ispitima, iz koje je vidljivo koji se predmeti i obrazovni sadržaji priznaju te koji se predmeti i obrazovni sadržaji uključuju u program nastavka obrazovanja odnosno prekvalifikacije.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg web iskustva.